Stappenplan “Moeite met rondkomen”

STAP 1 Overzicht

Breng uw vaste lasten en kosten in kaart. Gebruik daarvoor het Simpel Huishoudboekje©. Het Simpel Huishoudboekje© berekent voor u een bedrag wat u per maand overhoudt.

STAP 2 Budgetteren

Maak een prioriteitenlijstje van uw vaste lasten en kosten. Bijvoorbeeld:

 1. Huur of hypotheek
 2. Gas, water en licht
 3. Eten
 4. ….
 5. ….
 6. Hobby, uitgaan
 7. Etc

Uitgaven budgetteren

Stel limieten in uw uitgaven. U kiest natuurlijk zelf in welke kosten u het meeste gaat snijden (zie uw prioriteitenlijstje). Minder roken of meer goedkope friet eten is een persoonlijke keuze. Echter er is een vuistregel. Zorg dat uw bezuinigen niet ten koste van uw gezondheid gaan.

Voorbeeld (limieten in uw uitgaven):

 1. Boodschappen maximaal 140 euro per maand
 2. Roken maximaal 40 euro per maand
 3. Uitgaan maximaal 70 euro per maand
 4. Hobby maximaal 40 euro per maand
 5. Etc.

Zet deze bedragen in de kolom “Gepland” van de rechter tabel van uw Simpel Huishoudboekje©. Zorg dat u niet meer dan uw maximale bedragen per maand uitgeeft. Benieuwd hoe anderen dat doen? Bezoek dan ons forum.

Tip! Lees ons e-book Hoe bespaar ik 1.000 euro per jaar. Bestudeer onze besparingstips en Besparings-toolbox©.

Vaste lasten besparen

Ga na waar u op zou kunnen besparen. U kunt zelf nagaan of u op uw vaste lasten zou kunnen besparen:

 1. Vergelijk energieleveranciers
 2. Vergelijk televisie, internet en bellen
 3. Vergelijk verzekeringen
 4. Vergelijk mobiele abonnementen

Balans tussen inkomsten en uitgaven

Uw vaste lasten, kosten en uitgaven moeten goed afgestemd zijn op uw inkomen. Een goede balans daartussen is essentieel. Bezit u uw bezittingen? Of is het andersom? En dat gaat ten koste van uzelf en zorgt dat u niet rond kunt komen? Bestudeer Schijf van Vijf “Gezonde Financiën”.

STAP 3 Inkomen

Leveren uw bezuinigen niet een gewenst resultaat op? Dan is het tijd om te kijken of uw inkomen voldoende is. Bereken uw recht op geld. Heeft u nog steeds niet voldoende geld om rond te komen? Dan kunt u kiezen om meer uren te gaan werken of een andere baan te gaan zoeken. Geen diploma? Haal uw ervaringscertificaat op of kies voor werken en leren baan. Geen ervaring? Vrijwilligerswerk is een prima uitweg.

Leeft u op het sociaal minimum? Vraag uw gemeente naar regelingen minima beleid (zie dit voorbeeld) en/of naar (bijzondere) bijstand.

STAP 4 Nood

Houd u te weinig geld over om van te kunnen leven? Dan kunt u misschien in aanmerking komen voor een wekelijks voedselpakket. Aanmelding voor een voedselpakket dient plaats te vinden door een hulpverlenende instantie (maatschappelijk werk, specialistische thuiszorg, diakonie, riagg, vluchtelingenhulp etc.). Particulieren kunnen zich niet zelf rechtstreeks aanmelden.

Wanneer het besteedbaar inkomen per huishouden onder de volgende bedragen komt, komt het huishouden in aanmerking voor een voedselpakket. Meer info: www.voedselbank.nl

De piramide van rondkomen | Extra geldSchijf van Vijf “Gezonde Financiën”