Relaties, geld, ruzies en gevoelens

Vraag: “Ik heb niet altijd zin om mijn thuisadministratie te doen waardoor laat ik de post laat liggen.

Antwoord: Minder leuke dingen in het leven kunt je “opleuken”. Schoonmaken is niet mijn favoriete bezigheid. Daarom zorg ik altijd dat deze “bezigheid” zo aangenaam mogelijk verloopt. Ik zet mijn verstand op nul en met een lekker ritmisch muziekje op de achtergrond ga ik aan de slag. Voordat ik het weet is “het” voorbij. Voor je thuisadministratie kun je ook trucks verzinnen. Ik heb hieronder een paar tips voor je:

Drie gouden tips voor je thuisadministratie:

1. Kies een ordner van je favoriete kleur. De kleur moet leuk zijn en positieve emoties bij je oproepen. Kies geen saaie kleuren! Neem je ordner in je handen. Wat voel je? Niets? Wat vind je ervan? Saai? Dan is het de verkeerde keuze. Neem een andere die vooral LEUK is!

2. Bewaar je thuisadministratie-ordner op een makkelijk bereikbare plaats. Dus niet achter in de kast, of onder de andere spullen maar op een plaats waar je met één handbeweging je ordner makkelijk kan pakken zonder dat er iets uit de kast valt of opzij gezet moet worden.

3. Kies voor jezelf een vaste administratiedag. Bijvoorbeeld elke vrijdagmiddag. Twee dagen per week is nog beter. Het bijhouden van je huishoudboekje is net zo belangrijk als je tanden poetsen (Dat doe je twee keer per dag, toch?). Je doet het vooral om je financiën gezond te houden en geen vervelende verrassingen te krijgen.

 

Vraag: “Mijn vrouw geeft te veel geld uit. Wij hebben veel ruzie over geld”

Antwoord: In relaties komt het nogal eens voor dat partners met elkaar ruzie hebben over geld. Hoe voorkom je dergelijke ruzies?

Breng je gezamelijke financieën in kaart. Inzicht en overzicht in geldzaken brengen duidelijkheid en voorkomen misverstanden.
Maak met elkaar duidelijke afspraken over de geldverdeling. Stel budgetten vast voor verschillende kostenposten. Bijvoorbeeld kleding max X euro per maand, uitgaan max X euro per maand enz.
Neem en draag je eigen verantwoordelijkheid voor de gemaakte afspraken.
Sommige mensen hebben een gat in de hand. Dit uitgavenpatroon is moeilijk te handhaven en kan verschillende oorzaken hebben. Het is best mogelijk dat iemand in zijn opvoeding niet geleerd heeft om met geld om te gaan. Andere oorzaken kunnen zijn b.v. onverwerkt verdriet, geestelijk uit balans of verslaving. Geld uitgeven geeft afleiding.

 

Vraag: “Ik ben bang voor mijn rekening. Elke keer als ik mijn banksaldo check krijg ik een akelig gevoel.

Antwoord: Ik vraag mij af wat dat gevoel in je oproept. Ben je bang voor “onverwachte” verrassingen omdat je te veel geld uitgeeft? In dit geval ontbreekt er financiële planning van je inkomsten en uitgaven waardoor je elke keer met een verrassing geconfronteerd wordt. Breng je vaste lasten en kosten in kaart. Maak een planning (begroting, overzicht) van je toekomstige inkomsten en aankomende kosten. Stel limiten in je uitgaven (budgetjes) zoals uitgaan max. X euro, mobiel bellen max X euro etc. Controleer wekelijks de stand van de zaken door je huishoudboekje bij te houden en je zult zien dat je akelige gevoel over een tijdje zal verdwijnen omdat je geen verrassingen meer zal tegenkomen.

 

Vraag: “Mijn vriendin en ik zijn het vaak niet met elkaar eens over geldbestedingen”

Antwoord: Ik zou in gesprek met elkaar gaan met als doel wat jullie gezamenlijke doelen, normen en waarden zijn. Als jullie het daarover eens zijn kunnen jullie geldafspraken daarover gaan maken. Denk bijvoorbeeld aan een gezamenlijke rekening die gebruikt wordt om afgesproken kosten te betalen.

Individuele doelen, normen en waarden waar jullie het niet over eens zijn, maar waar je wel respect en begrip voor hebt, kunnen het beste individueel bekostigd worden.

Wanneer jullie niet tot een gezamenlijke overeenkomst kunnen komen dan ligt de oplossing niet op het niveau van geldverdeling, maar een stuk dieper, namelijk in jullie relatie.