Slim sparen

Slim sparen brengt extra geld op

Hoe bereikt u maximaal voordeel uit uw spaartegoeden? Iedereen is bekend met vergelijkingswebsites waar men de hoogste spaarrente kan vinden. Maar de hoogste spaarrente gaat vaak gepaard met een lange vaste termijn. Kunt u dat geld zolang missen? Simpel cash management en een goede afstemming tussen uw spaarwensen en spaartermijnen brengen extra geld op. Hoe doet u dat?

STAP 1 Uw spaardoelen in kaart brengen

Om te beginnen is het goed om voor uzelf op een rijtje te zetten welke doel(en) u met uw spaargeld wenst te realiseren en wat uw doel maximaal zal gaan kosten. Spaart u voor een nieuwe auto of voor een nieuwe keuken? Of u gaat op wereldreis of volgend jaar op vakantie naar Spanje? Zet u elke maand een bedrag apart voor een wasmachine die misschien kapot kan gaan? Of spaart u voor de studie van uw kinderen of uw eigen pensioen? Maak een lijstje met drie kolomen: Omschrijving spaardoel, Gewenst doel (Spaarbedrag) en Spaartermijn.

STAP 2 Bepaal uw spaartermijnen

Afhankelijk van uw spaardoel kunt u bepalen voor welke termijn u uw geld vast kunt laten zetten. De spaartermijnen variëren van een maand tot jaren. Er is ook een andere spaarvorm waar u uw geld ter alle tijd kunt opnemen. Deze spaarvorm heet “Vrij opneembaar”. Een van de makkelijkste manieren om spaartermijnen te bepalen is om uzelf een paar vragen te stellen: Hoe lang zal het duren voordat ik het gewenste spaarbedrag bereikt heb? Als ik het geld voor een bepaalde periode vastzet, kan ik dat geld dan ook zolang missen? Deze twee vragen zullen u helpen om voor uzelf helder te krijgen welke spaartermijnen bij welke doelen horen. Wanneer uw spaartermijn onbekend is, zoals bij een wasmachine die onverwachts kapot kan gaan (onzeker voorval), kunt u wellicht het beste kiezen voor een vrij opneembare spaarrekening.

STAP 3 Geldoverschot op uw privé-rekening

Zijn al uw rekeningen al betaald en houdt u geld op uw privé rekening over? Dan is het aan te raden om dit geld meteen naar een vrij opneembare internetspaarrekening over te boeken. Mocht u over een paar dagen weer behoefte hebben aan cash voor een dagje shoppen of uitgaan dan boekt u een gewenst bedrag terug naar uw privé rekening. Dit is een voorbeeld van simpel cash management. Hierbij gelden paar een regels: zorg dat u een zo klein mogelijk geldoverschot op uw privé rekening heeft staan. Want op uw privé rekening krijgt u geen rente. Houd uw rekening dagelijks in de gaten. Voorkom rood staan! Want rood op uw privé-rekening staan is erg duur. Mocht u geld op een andere (spaar) rekening hebben, boek dan het benodigde bedrag naar uw privé rekening over.

STAP 4 Rentes uitzoeken

Als het goed is heeft u een lijstje met uw Omschrijving spaardoel, Gewenst doel (Spaarbedrag) en Spaartermijn. Nu is de tijd aangebroken voor onderzoek naar de rentes. Typ in een zoekmachine ‘vergelijk spaarrente’ en u krijgt een lijst met websites die u benodigde informatie bieden. Als laatste stap selecteert u de spaartermijnen met de hoogste rentes die bij uw lijstje passen.

Trefwoorden voor zoeken: “vergelijk spaarrentes”, “spaarrente vergelijking”

 

Download gratis spaarboekje

In Simpel Spaarboekje© excel kun je al spaartegoeden bijhouden. Download gratis Simpel Huishoudboekje Sparen© (Spaarboekje).