Organisaties    Gemeentes    Hulpverleners    Scholen   Landelijke thuisadministratie hulp    Workshop of training   Brochure uitprinten    Contact

   

 

Stappenplan  "Moeite met rondkomen"

Simpel Huishoudboekje

STAP 1 Overzicht

Breng uw vaste lasten en kosten in kaart. Gebruik daarvoor het Simpel Huishoudboekje©. Het Simpel Huishoudboekje© berekent voor u een bedrag wat u per maand overhoudt. 

 

STAP 2 Budgetteren

Maak een prioriteitenlijstje van uw vaste lasten en kosten. Bijvoorbeeld:

 1. Huur of hypotheek
 2. Gas, water en licht
 3. Eten
 4. ....
 5. ....
 6. Hobby, uitgaan
 7. Etc

 

Uitgaven budgetteren

Stel limieten in uw uitgaven. U kiest natuurlijk zelf in welke kosten u het meeste gaat snijden (zie uw prioriteitenlijstje). Minder roken of meer goedkope friet eten is een persoonlijke keuze. Echter er is een vuistregel. Zorg dat uw bezuinigen niet ten koste van uw gezondheid gaan.

Voorbeeld (limieten in uw uitgaven):

 1. Boodschappen maximaal 140 euro per maand
 2. Roken maximaal 40 euro per maand
 3. Uitgaan maximaal 70 euro per maand
 4. Hobby maximaal 40 euro per maand
 5. Etc.

Zet deze bedragen in de kolom "Gepland" van de rechter tabel van uw Simpel Huishoudboekje©. Zorg dat u niet meer dan uw maximale bedragen per maand uitgeeft. Benieuwd hoe anderen dat doen? Bezoek dan ons forum.

Tip! Bestudeer onze besparingstips en Besparings-toolbox©.

 

Simpel Huishoudboekje

Vaste lasten besparen

Ga na waar u op zou kunnen besparen. U kunt zelf nagaan of u op uw vaste lasten zou kunnen besparen:

 

Vergelijk energieleveranciers:
Vergelijk televisie, internet en bellen:
Vergelijk verzekeringen:
Vergelijk mobiele abonnementen:
   

Balans tussen inkomsten en uitgaven

Uw vaste lasten, kosten en uitgaven moeten goed afgestemd zijn op uw inkomen. Een goede balans daartussen is essentieel. Bezit u uw bezittingen? Of is het andersom? En dat gaat ten koste van uzelf en zorgt dat u niet rond kunt komen? Zie ook Schijf van Vijf "Gezonde Financiën".

 

STAP 3 Inkomen

Leveren uw bezuinigen niet een gewenst resultaat op? Dan is het tijd om te kijken of uw inkomen voldoende is. Bereken uw recht op geld. Heeft u nog steeds niet voldoende geld om rond te komen? Dan kunt u kiezen om meer uren te gaan werken of een andere baan te gaan zoeken. Bereken hier wat uw extra werk netto zal opleveren. Geen diploma? Haal uw ervaringscertificaat op of kies voor werken en leren baan. Geen ervaring? Vrijwilligerswerk is een prima uitweg. Moeite met kiezen? Doe eerst dan een test Ken uzelf van CWI.

Leeft u op het sociaal minimum? Vraag uw gemeente naar regelingen minima beleid (zie voorbeeld) en/of naar (bijzondere) bijstand.

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Simpel Huishoudboekje

STAP 4 Nood

Houd u te weinig geld over om van te kunnen leven? Dan kunt u misschien in aanmerking komen voor een wekelijks voedselpakket. Aanmelding voor een voedselpakket dient plaats te vinden door een hulpverlenende instantie (maatschappelijk werk, specialistische thuiszorg, diakonie, riagg, vluchtelingenhulp etc.). Particulieren kunnen zich niet zelf rechtstreeks aanmelden.  

Wanneer het besteedbaar inkomen per huishouden onder de volgende bedragen komt, komt het huishouden in aanmerking voor een voedselpakket:

 • Eenpersoonshuishouden:  € 175
 • Meer volwassenen vanaf 18 jaar:  € 60
 • Kinderen t/m 12 jaar:  € 25
 • Kinderen 13-18 jaar:  € 50

Meer info: www.voedselbank.nl

 

STAP 5 Hulp

Komt u nog er steeds niet uit? Neem een kijkje op deze website of stel uw vraag hier.

TIP! Download gratis Simpel Huishoudboekje© excel 

Simpel Huishoudboekje© excel Basic  is de simpelste versie van Simpel Huishoudboekje. Downloaden

Simpel Huishoudboekje© excel Meterstanden is ontworpen voor het bijhouden van je meterstanden, het verbruik en de kosten van elektra, gas en water. Downloaden

 

 

De piramide van rondkomen

Voor wie?

De piramide van rondkomen is bedoeld voor mensen die voldoende inkomen ter beschikking hebben maar systematisch niet rond kunnen komen.

Hoe zit de piramide in elkaar?

De piramide bestaat uit zes niveaus. Alle niveaus zijn met elkaar verbonden in een hiërarchische ordening. Het hoogste niveau “Wie ben ik?” heeft invloed op het laagste niveau “Kan ik rondkomen?”.  Een lager niveau hoort afgeleid te zijn van een niveau daarboven. Bijvoorbeeld mijn uitgavenpatroon is afgeleid van mijn lifestyle. Mijn lifestyle is afgeleid van mijn normen, waarden en overtuigingen. Hier vindt een afstemming plaats tussen deze niveaus onderling.

Lees verder...

 

 

 

Zie ook:

Exra geld   Moeite met rondkomen   Hulp bij schulden   Slim sparen   Financiële gezondheid   Advies relatie, geld en ruzies   Uitkering   Ziek?

   

 

 

Naar de stap 4

Gratis kranten | Beurs Nieuws | Economisch Nieuws | Brabant Nieuws

  » Naar boven
Budgetteren | Stichting Simpel Huishoudboekje | Vacatures | Zoek | Besparen & bijverdienen